Merhaba, bugünkü yazımızda özgür yazılım olan ve dünyada en çok kullanılan içerik yönetim sistemine sahip wordpres ile Firmaların kodlama dilleri ile (php, asp vb) oluşturmuş oldukları web yazılımlar arasındaki farkları inceleyeceğiz. İki uygulamanın kendine göre avantajları olduğu gibi dez avantajları olduğunu da unutmamak gerekir.
WordPress Nedir?
2003 yılında hayatımıza giren ve internette işlerimizi oldukça kolaylaştıran içerik yönetim sistemine wordpress diyebiliriz. İlk aşamada kişisel blog syfası oluşturmak için geliştirilen sonradan gönül verenler tarafından tema, eklenti ve içerik yönetim sistemi anlamında durmadan geliştirilen PHP ve MySQL tabanlı bir yazılımdır.
Bir Web Projesinde WordPress’in Avantajları
Yapacağınız projeye göre hangi içerik yönetim sistemini kullanacağınızın fikrini edinebilirsiniz. Örneğin hızlı kurulum ve belirli bir şablona dayalı bir proje için wordpress oldukça avantajlıdır. Prpje için yapılması gereken işlemler oldukça basittir. Öncelik alan adı tahsisi, hosting’in belirlenmesi, DNS yönlendirmesi, https://tr.wordpress.org/download/ adresinden wordpress içerik yönetim sisteminin indirilmesi, kurulumun yapılması (wp nasıl kurulur konulu bir içerik oluşturacağız) sonrasında ara yüz şablonun belirlemesi ve en çok 3-4 göne siteniz hazır.
WordPress Kullanmanın Dezavantajları Nelerdir?
- Öncelikle Hosting’de kapladığı yer ve kullanılan dosya sayısından ötürü wp destekli bir hostinge ihtiyacınız bulunmaktadır (linux tabanlı) Aşırı Yükleme ve Sorgu için önemli bir sorun.
- Ortalama disk kapasitesi, kurulum dosyası 30-40 mb, Seçeceğiniz temaya göre 60-100 mb ön yüz şablon boyutu olacaktır.
- Kullandığınız tema ve eklentilere göre site yavaş açılabilir,
- Kullandığınız tema kodlarında açık olabilir, olası sızmalar en çok bu durumdan kaynaklanmaktadır.
- Yaygın kullanımdan ötürü çok fazla saldırı almaktadır.
- Yönetim Paneli kullanılan temaya göre son kullanıcı için karışık ve anlaşılması güç gelmektedir,
- Wp’de seöilen temanın dışında ara yüz e kod bilgisi olmadan çok müdahale edilmemektedir. Bu yüzden tema tasarımı bir yerde kısıtlamaktadır.
WordPress Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
- Kurulumu oldukça basit ve hızlıdır.
- Sürekli geliştirilmekte. Eklenti ve tema gelişimi anlık olarak devamlı gelişmektedir.
- Alt yapısı arama motorları tarafından oldukça benimsenmiştir. Google seo için sıklıkla tercih edilmektedir.
- Takvim, anket, yorum vb gibi komplike modüller neredeyse tek tuşla kullanıp uygulanmaktadır.
- Tasarımlar mobil, tablet uyumludur.
- Yazılım bilgisine sahip olmadan kişisel web sayfası oluşturmak için oldukça elverişlidir.
Özel Yazılım Kullanma Avantajları ve Dezavantajları
- Özel yazılım tamamen firma ve ya kişinin ihtiyaçları doğrultusunda yazılım sürecinin en başından sonuna kadar özel oluşturulan bir hizmettir. Ara yüz tasarımı grafik ortamında çizilir, tüm sayfalar müşteri onayına sunulur ve kodlama aşamasında geçilir. Kodlama süresince ön yüz için grafik tasarımlar html, css olarak kodlanır. Ön yüzde menünün açılış animasyonu slider geçiş efektleri vb bu süreçte belirlenir. Son aşamada da müşterinin talepleri doğrultusunda içerik yönetim sistemi modüler alt yapı ile geliştirilir ve yönetim paneli teslim edilir.
- Süreçte ara yüz ve yönetim paneli için doğacak taleplere eksiksiz yanıt verir. Tasarım esnektir, yönetim paneli geliştirilebilir.
- Yönetim paneli kullanımı oldukça basittir (firmadan firmaya değişkenlik gösteren bir detaydır diyebiliriz)
- Web sayfasının kapladığı alan, yazılım ve ara yüz, çağrılan dosya sayısı özgür yazılımlara göre daha az ve daha düzenlidir. (Projeden projeye göre değişebilir)
- Site açılış hızı ve sayfa geçişleri daha hızlıdır. (firmadan firmaya, projeden projeye değişkenlik gösterebilir)
- Tasarımlar mobil, tablet uyumludur.
- Özgür yazılımlara göre daha maliyetlidir.
- Özgür yazılıma göre proje süresi en 4 katıdır. (Tasarım, onay. Front end developer onay. Back end developer onay. Gerçek ortamda güvenlik ve hata testler. Yayın)
- Modüler talepler özeldir. Uygulanması özgür yazılımlara göre daha uzun sürmektedir.