fbpx

Bir önceki yazımızda özgür yazılım olan wordpress’in avantajları ve dezavantajları konusunda bilgi paylaşmıştık. Bu yazımızda en hızlı şekilde kurulum nasıl yapılır bunu sizlere aktaracağız.

Bu kurulumu yapmanız için web sayfanızın bir hosting panel üzerine tanımlı olması gerekir. Biz kurulumun plesk web host edition üzerinden nasıl yapıldığını aşamalı bir şekilde aktaracağız.

Hosting paneline giriş yapıldıktan sonra install wordpress butonuna basılır.

Açılan pencerede Site adı, kullanılacak dil, kullanılacak wp sürümü, admin panele giriş yapılacak kullanıcı adı ve şifre, kullanıcı mail adresi girilir. Bir süre beklendikten sonra worddpress sitemizin kurulumu tamamlanmıştır. Bir sonraki gelen ekrandan hızlıca sitede olmasını istediğiniz eklentileri seçip yönetim paneli için alan adı sayfasına geri dönüş yapılır.

Login butonuna basılır ve sistem sizi otomatik wp yönetim paneline yönlendirir. Her defasında hosting paneline girmeden sitenizi yönetmek için alanadi.com/wp-admin bağlantısını kullanabilirsiniz. Birinci adımda belirlediğiniz kullanıcı adı ve şifre admin panele girmenizi sağlayacaktır.

Son olarak şayet hosting üzerinden Let’s Encrypt steği varsa SSL kurulumunu yapabilirsiniz. Bilindiği üzere son güncellemeler ile SSL sertifikası web sayfalarının olmazsa olmazı haline gelmiştir.

Kurulum için Include the “www” subdomain for the domain and each selected alias seçeneğini işaretlemeniz yeterli olacaktır.

Let's Encrypt ssl kurulumu

 

Not: WordPress kurulumu için bir kaç yöntemden birini yukarıda paylaştık. Konudada belirttiğimiz üzere bize göre en hızlı ve kolay yöntem bu şekildedir. Şayet sunucunuzda hazır kurulum paketi yoksa yapmanız gerekenler:

  1. WordPress web sayfasına girilir
  2. Kurulum için versiyon seçimi yapılır ve indirilir. (son versiyon en güncel ve hataların ayıklandığı ve yeniliklerin yapıldığı sürümdür. İndirmeniz tavsiye olunur)
  3. Hosting panelinden ve ya ftp dosya yöneticisi programı üzerinden wordpress dosyaları sunucuya gönderilir.
  4. Bu işlemden sonra hosting üzerinden veri tabanı adı ve şifresi oluşturulur. Unutmayın wordpress için linux hosting kullanmanız gerekmektedir.
  5. Dilerseniz bu bilgileri ftp ye atmış olduğunuz wp-config-sample.php dosyasının adını wp-config.php olarak değiştirip dosya içerisin de
    define(‘DB_NAME’, ‘buraya_veritabani_adinizi_girin‘);
    define(‘DB_USER’, ‘buraya_kullanici_adinizi_girin‘);
    define(‘DB_PASSWORD’, ‘buraya_sifrenizi_girin‘);
    ilgili alanları bir önceki aşamada oluşturmuş olduğunuz bilgileri doldurup değiştirebilir ve direk sunuya atabilirsiniz. Ve ya wp-config-sample.php dosyasını değiştirmeden kurulumu web sayfası üzerinden yapabilirsiniz.
  6. alanadi.com adresine girdiğiniz de aşağıda yer alan ekran sizi karşılar. Başlayalım butonuna basmanız yeterlidir.
  7. Gelen ekran daha önce config dosyasında girdiğimiz bilgilerin daha basit bir ekranda girilmesi gereken alanların olduğu ekrandır. Burada veri tabanı ismi, kullanıcı adı, şifre girilir. localhost aynı şekilde kalabilir. Tablo ön eki güvenlik amaçlı değiştirebileceğiniz bir alandır. Vereceğiniz kısaltma sonunda alt çizgi _ işareti olmasına dikkat edin.
  8. Şayet aşağıdaki aşamaya geldiyseniz wp kurulumu için son aşamadasınız demektir. Artık wp veri tabanına bağlanmış tek yapmanız gereken site bilgilerini eksiksiz girmek kalmıştır. Site başlığı; sitenizin adı, marka adı. Kullanıcı adı; admin panele giriş yapacağınız isim. Şifre; admin panel şifresi. E posta; kayıp parola, bildirim alacağınız adres..
  9. WordPress siteniniz kurulmuştur. Artık başlayabilirsiniz.

Sonraki konularımızda, ara yüz nasıl özelleşir, eklentiler nasıl kurulur gibi içeriklerle sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz.

Leave a comment